Djeca i mladi izrazili svoje želje – na redu je izrada lokalnih strategija

Datum objave: 11. 3. 2016.

OKB-korak-po-korak-BUDI-DOBRA-SILA_1200x400

Nove ceste, bazene, parkove… više aktivnosti za djecu… da naš grad bude bolji… da ima više kazališnih predstava i vrtića… Svakakve su odgovore mlade glave Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara dale na pitanje „Što ti želiš promijeniti?“ u sklopu istoimenog istraživanja provedenog među djecom, mladima i ostalim građanima krajem siječnja. Sve će prijedloge, a prikupljeno ih je više od 3.100 od čega čak 2.600 od djece i mladih, razmotriti gradske uprave i stručnjaci, a nakon toga će uslijediti proces informiranja i dogovora s djecom, roditeljima i građanima o tome koje će prijedloge sadržavati lokalne strategije za poštivanje prava djece. Time će se ostvariti jedna od najvažnijih aktivnosti u projektu „Organizacije koje brinu“ – davanje glasa djeci i mladima, osluškivanje njihovih razmišljanja i djelovanje u skladu s njihovim stvarnim željama i potrebama. Jer, iako se čini da je lokalnu strategiju razvoja djece i mladih nemoguće raditi bez uvida u njihove misli i osjećaje, projektom „Organizacije koje brinu“ zapravo po prvi put u Hrvatskoj našim najmlađim građanima dajemo moć. Moć je to kojom mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj trajni trag, zalažući se za poboljšanje i unapređenje materijalnih i nematerijalnih uvjeta za sretnije i ljepše odrastanje.

Edukacijska radionica u Svetom Martinu, koja se održava od 16. do 18. ožujka, okuplja vrsne stručnjake u području zaštite prava djece i mladih iz Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara, a tijekom trodnevnog druženja razmijenit će iskustva i mišljenja o potrebama djece i mladih u svojim zajednicama te pripremati lokalne strategije za svoje zajednice.

Radionica je u potpunosti usmjerena na ostvarenje cilja, a to je izrada lokalnih strategija za djecu i mlade u svakoj od lokalnih sredina u kojoj se projekt provodi. Svi zajedno želimo otvoriti put stvaranju poticajnog okruženja za uključivanje mladih, roditelja i djece u kreiranje politika koje se odnose na njih jer samo zajedničkim snagama možemo pronaći prave načine da lokalnu zajednicu učinimo više po mjeri djece i mladih.