NA EDUKACIJI ORGANIZACIJA KOJE BRINU IZRAĐENI NACRTI STRATEGIJA

Datum objave: 01. 4. 2016.

o

NA EDUKACIJI ORGANIZACIJA KOJE BRINU IZRAĐENI NACRTI STRATEGIJA ZA DJECU BELIŠĆA,
SVETOG IVANA ZELINE I VUKOVARA SUKLADNO PRIJEDLOZIMA GRAĐANA, A OSOBITO DJECE

Djeca iznenadila zrelošću razmišljanja i pokazala da su dorasla sudjelovanju u procesu oblikovanja politika.

Zagreb, 31. ožujka 2016. – Nove ceste, bazene, parkove… više aktivnosti za djecu… da ima više kazališnih predstava i vrtića… da naš grad bude bolji… Svakakve su odgovore, skromne i iskrene, ali istovremeno vrlo zrele, mlade glave Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara dale na pitanje „Što ti želiš promijeniti?“ u sklopu istoimenog istraživanja provedenog među djecom, mladima i ostalim građanima krajem siječnja u okviru projekta „Organizacije koje brinu“. Cilj je projekta osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade.
Prijedlozi su predstavljeni na trodnevnoj edukaciji održanoj krajem ožujka u Svetom Martinu na Muri, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz lokalnih organizacija civilnog društva, članovi vijeća za prevenciju, savjeta mladih, predstavnici lokalnih vlasti, obrazovnih i odgojnih ustanova te medija iz Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara kako bi razmotrili prijedloge i uklopili ih u nacrte lokalnih strategija za djecu i mlade. Prikupljeno je više od 3.100 prijedloga, od čega čak 2.600 od djece i mladih, a nakon uvrštavanja u nacrte strategija slijedi i proces javnog savjetovanja i rasprave u sklopu kojeg se u donošenje odluka mogu uključiti svi zainteresirani građani.
„Moramo priznati da su nas naši najmlađi sudionici u istraživanju iznenadili svojim zrelim razmišljanjima, skromnim prijedlozima i iskrenim željama. Prikupljanjem i razmatranjem dječjih prijedloga te uvrštavanjem u lokalne strategije za razvoj djece i mladih ostvarit ćemo jednu od naših najvažnijih aktivnosti u projektu ‘Organizacije koje brinu’, a to je davanje glasa djeci i mladima, osluškivanje njihovih razmišljanja i djelovanje u skladu s njihovim stvarnim željama i potrebama. Jer, iako se čini da je lokalnu strategiju razvoja djece i mladih nemoguće raditi bez uvida u njihove misli i osjećaje, tek se ovim projektom po prvi put u Hrvatskoj našim najmlađim građanima daje moć. Moć je to kojom mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj trajni trag, zalažući se za poboljšanje i unapređenje materijalnih i nematerijalnih uvjeta za sretnije i ljepše odrastanje“, istaknula je Marina Trbus, voditeljica projekta „Organizacije koje brinu“ iz Udruge roditelja Korak po korak.
U istraživanju u Belišću sudjelovalo je oko 900 građana, od čega čak 550 djece i 150 mladih. Njihove su želje prvenstveno bile usmjerene na povećanje sigurnosti u gradu, pomoć pri nabavi školskih knjiga i opreme, povećanje broja različitih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti i sadržaja, povećanje broja parkova, igrališta i sportskih terena, a izrazili su želju i za otvaranjem srednje strukovne škole kako ne bi morali daleko putovati. Bilo je i neobičnih i kreativnih prijedloga pa su tako djeca u Belišću zaželjela i kozu u školskom dvorištu kako bi učiteljice imale mlijeko za kavu, a oni ljubimicu uz koju bi razvijali svoje vještine i naučili više o brizi o domaćim životinjama. Općenit je dojam organizatora i sudionika u projektu nakon proučavanja prijedloga kako djeca imaju zaista skromne želje i kako je velik dio njihovih potreba moguće ostvariti uz zajednički napor svih ključnih dionika u lokalnoj zajednici. Djeca su svojim odgovorima pokazala da cijene nastojanje organizatora da čuju i uvaže njihov glas i mišljenje, a stariji su često iskazali i razumijevanje za potrebe svojih mlađih sugrađana tako što su u odgovorima na pitanja nerijetko navodili potrebe mlađe djece, umjesto svojih vlastitih.
Sve prijedloge građana detaljno su proučili predstavnici Grada Belišća, Centra mladih Belišće, Centra za socijalnu skrb, policije, Zajednice sportskih udruga Grada Belišća i oni će činiti temelj strategije za djecu i mlade, u čiji će se proces oblikovanja uskoro moći uključiti svi zainteresirani građani putem javnog savjetovanja.
Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.

Kontakt za medije:

Marina Trbus, voditeljica projekta
Udruga roditelja „Korak po korak“
telefon 01 48 55 578
mobitel 095 48 55 117
e-mail marina@udrugaroditeljakpk.hr

Maja Gradišar Perotić
Media Val – agencija za komunikacijski menadžment
telefon 01 36 91 851
mobitel 091 62 52 091
e-mail maja@media-val.hr