Završetak projekta ”Za osmijeh udomljene djece”

Datum objave: 31. 10. 2016.

Projekt ”Za osmijeh udomljene djece” osmišljen je kao instrument pomoći udomljenoj djeci i udomiteljima.
Upravo zbog toga projekt koji je provodila Udruga Centar mladih Belišće u partnerstvu s Gradom Belišćem i Centrom za socijalnu skrb Valpovo pod nazivom „Za osmijeh udomljene djece“ prepoznalo je i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje je financiralo provedbu projekta u iznosu od 120.000,00 kn.
Projekt se provodio u Gradu Belišću i prigradskim naseljima, Valpovu, Samatovcima i Tiborjancima.
Cilj projekta je poticanje društvene solidarnosti i promicanje udomiteljstva kao zamjenske obitelji djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi te unapređenje kvalitete udomiteljske podrške djeci.
Tijekom provedbe projekta od studenog 2015. do studenog 2016., provedeno je savjetovanje te edukativne aktivnosti i radionice za udomitelje i djecu. Radionice za udomitelje provela je stručna suradnica Centra mladih Vesna Perkušić Komlenac, socijalna radnica, a edukativne radionice za djecu Monika Jurkin, magistra primarnog obrazovanja.
Udomitelje smo educirali o fazama tugovanja kod djece te o procesu prilagodbe na udomiteljsku obitelj, naučili ih kako prepoznati zlostavljanje djece te posljedice zlostavljanja, a udomitelje adolescenata smo kontinuirano pripremali kako bi se što kvalitetnije nosili s izazovima koje donosi to razdoblje života djeteta.
Kroz aktivnost pomoć u savladavanju školskog gradiva individualnim pristupom osigurali smo svakom djetetu pomoć u ispunjavanju školskih obveza.
Organizirali smo razne radionice u kojima su djeca mogla naučiti o pravima i odgovornostima, kako nenasilno riješiti sukobe, a organizirali smo i aktivnosti za kvalitetno ispunjavanje slobodnog vremena.

Proteklog vikenda aktivnošću pod nazivom „Zajedno smo jači“, završeno je provođenje projekta ”Za osmijeh udomljene djece”.
Završna aktivnost održana je u Društvenom domu Veliškovci, a okupila je udomitelje, udomljenu djecu, partnere, suradnike u projektu i medije.
Cilj završne aktivnosti osmišljen je na zajedničkom druženju udomitelja i djece, partnera i suradnika u projektu.

20161029_103313

20161029_110707